Wespen voorkomen
readtime 5 Minuten

Wespensteek

6 aug 2019 • Redactie

De pijn, de gevolgen én wat jij eraan kunt doen!

Wespensteek opgelopen of ben je juist bang dat je straks gestoken wordt? Met een wespenplaag in jouw omgeving is de kans best groot dat dit gebeurt. Daarom vertellen we je graag alles over wespensteken en hoe je moet optreden als jij of je huisdier wordt gestoken. Laat geen steken vallen en pak een plaag van wespen zo snel mogelijk aan!

Wanneer kan ik door een wesp gestoken worden?

Je gaat aan de tuintafel zitten met een glaasje limonade in de hand. Na enkele minuten komt er een wesp aanvliegen. Ze gaat op de rand van het glas zitten en snoept van de limonade. Je slaat haar weg, maar ze komt weer terug. Dit herhaalt zich een paar keer tot de wesp er genoeg van heeft: ze steekt je in je hand. Eigen schuld, dikke bult?

Wespen steken alleen in de volgende gevallen:

 • Als ze zelf bedreigd worden.
 • Als hun koningin bedreigd wordt.
 • Als hun wespennest bedreigd wordt. 

Uithalen naar een wesp is dus wel het laatste wat je moet doen als er een wespenplaag heerst. Een wespennest dichtstoppen of stukmaken is al helemaal gevaarlijk: de wespen zullen uitbreken en meteen aanvallen. Eén steek kan al heel pijnlijk zijn, maar als je door honderden wespen wordt gestoken, dan is de pijn helemaal onbeschrijflijk.

Hoe voelt een wespensteek?

Als een wesp steekt, dan spuit ze met haar angel een gif in de huid. Eerst volgt een brandende pijn. De huid wordt rood en zwelt op. Later kan de gestoken plek ook flink gaan jeuken. De eerste paar uur is de pijn het ergst: daarna zal de huid kalmeren. Let op: word je niet door een limonadewesp maar door een hoornaar gestoken? Dan kan de steek nog pijnlijker aanvoelen. Hoornaars hebben namelijk een nog grotere angel.

Gevolgen wespensteek bij allergie voor wespengif

Ben je allergisch voor wespengif? Dan kun je meer narigheid door een wespensteek verwachten. Zonder de juiste medicatie kun je namelijk in shock raken en in het ergste geval zelfs komen te overlijden. Heb je medicatie in huis? Dan moet je deze na een steek onmiddellijk bij jezelf toedienen en de huisarts bellen. Er zal namelijk ook een nabehandeling nodig zijn. Belangrijk bij een allergie is dat je zo snel mogelijk handelt!

Gevolgen wespensteek in mond, tong of keel

Niet allergisch voor wespengif? Ook dan kan een wespensteek een fatale afloop hebben, bijvoorbeeld als je in je mond, tong of keel wordt gestoken. De tong of de keel kunnen bijvoorbeeld zodanig zwellen dat je luchtweg wordt afgesloten. Je moet dan direct medische hulp inschakelen!

Gevolgen wespensteek bij aanval van meerdere wespen

Als er meerdere boze wespen op je afkomen, bijvoorbeeld omdat je hun nest hebt verstoord, dan kunnen ze honderden steken uitdelen. Bedenk dat een enkele wesp meerdere keren kan steken, want haar angel zit stevig aan het achterlijf vast. Door de heftigheid van een aanval kun je komen te overlijden of je nu allergisch bent voor wespengif of niet. De wespen zullen ook niet stoppen met steken voor je helemaal uit het zicht bent, maar ontsnappen aan een zwerm wespen is vaak lastiger dan gedacht. Hard rennen is vaak de enige optie!

Wespensteek behandelen bij personen

De behandeling is afhankelijk van hoe je lichaam op een wespensteek reageert. Blijft het bij een pijnlijke rode plek, dan kun je het volgende proberen om zowel pijn als zwelling tegen te gaan. Als het goed is, zullen de klachten na een paar uur vanzelf verdwijnen.

 1. Controleer of de angel nog in de huid zit en verwijder deze als dat mogelijk is.
 2. Wespensteek uitzuigen? Dit kun je doen met een speciaal gifpompje. Deze is verkrijgbaar in de apotheek.
 3. Doe wat ijsblokjes in een washandje en koel de gestoken plek. Dit kan de zwelling tegengaan.
 4. Gebruik eventueel een pijnstillende crème. 
 5. Wrijf en krab niet op de gestoken plek.

Ben je allergisch voor wespengif en heb je een EpiPen bij je? Dien jezelf dan zo snel mogelijk adrenaline toe en neem daarna direct contact op met je huisarts voor een nabehandeling. Worden de symptomen al snel heel heftig? Bel dan het alarmnummer!

Wespensteek behandelen bij huisdieren

Natuurlijk kan je kat of hond ook door één of meerdere wespen worden gestoken. Misschien heeft je kat een keer uitgehaald naar een wesp of heeft je hond zijn of haar neus in een ondergronds wespennest gestoken. De symptomen zijn voor gestoken dieren hetzelfde als bij mensen: de gestoken plek wordt rood en zwelt op. Je moet dan goed op je huisdier letten!

 1. Is je kat of hond in de mond of in de hals gestoken?
 2. Zwelt de gestoken plek heel erg op?
 3. Reageert je kat of hond trager dan normaal?

Breng je huisdier dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Bij steken in de mond, tong of hals kan de gestoken plek namelijk zo dik worden dat je kat of hond niet meer kan ademen. Feitelijk kunnen dieren dus dezelfde symptomen als mensen vertonen na een wespensteek en ook zij kunnen allergisch zijn voor wespengif.

Wespensteek voorkomen: kan een expert je hierbij helpen?

Zeker als je allergisch bent voor wespengif, is het raadzaam om direct contact op te nemen met een professionele wespenbestrijder als je een wespennest hebt aangetroffen. Hoe sneller het nest verdwijnt, hoe eerder je voorkomt dat er mensen of dieren gestoken worden. Maar wat kan een expert precies voor je doen? 

 1. Hij kan wespennest opsporen (als deze nog niet gevonden zijn).
 2. Hij kan alle soorten wespen herkennen.
 3. Hij kan wespennesten op een veilige manier bestrijden, dus zonder de wespen kwaad te maken.
 4. Hij kan je helpen om wering aan te brengen tegen wespen.
 5. Hij geeft je advies over hoe je een volgende plaag kunt voorkomen.

Na het ingrijpen van de expert kunnen alle wespen binnen twee of drie dagen verdwenen zijn. Voor sommige nesten zijn mogelijk wel meerdere behandelingen nodig, vooral als het om zeer grote nesten gaat. Houd intussen afstand van het nest en houd ook je kinderen of huisdieren ver bij het nest vandaan!

Hulp inschakelen voor of na een wespensteek?

Als je al gestoken bent door een wesp, dan wil je een herhaling van steken natuurlijk zo snel mogelijk tegengaan. Niet gestoken, maar maak je je wel zorgen over het wespennest? Kies ook dan voor een snelle en efficiënte oplossing en bel of mail ons voor een afspraak met een ervaren wespenbestrijder. Nare wespensteken? Daar doen we deze en volgende zomer niet aan!

Wespen verwijderen?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder