Wespen verjagen
readtime 3 Minuten

Wespen afschrikken: onze gouden tips!

26 jul 2019 • Redactie

Wespen afschrikken: hoe doe je dat? Natuurlijk zijn er genoeg manieren, maar wat werkt nu echt? We geven je volop mogelijkheden, zodat jij een goede keuze kunt maken. Bedenk wel dat wespen afschrikken niet hetzelfde is als ze bestrijden. Maar wees gerust, want ook over het bestrijden kunnen we je alles vertellen!

Methode 1: wespen afschrikken met een vals wespennest

Ja, ze bestaan. Namaakwespennesten zijn op dit moment volop in trek. De ervaringen wisselen enigszins, maar naar het schijnt kunnen deze nesten echte wespen uit de buurt houden. Hoe dat kan? Wespen zijn erg territoriaal. Ze zullen dan ook nooit een nest bouwen waar al een ander nest hangt. 

Methode 2: wespen afschrikken met sterke geuren

Volgens onderzoekers kunnen sterke geuren wespen afstoten. Het kan bijvoorbeeld met etherische olie of wierook, maar ook met gewone huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Zo kun je het volgende proberen:

  1. Doe wat koffiepoeder in een bakje (geen plastic bakje!) en steek het in brand. De geur van verbrande koffie zou de wespen op afstand moeten houden.
  2. Steek wat kruidnagels in een gehalveerde citroen of sinaasappel. Verdeel de helften over een paar bakjes en zet de bakjes neer op een plek waar veel wespen komen.
  3. Doe wat ammoniak met wat water in een bakje en plaats het op de plek waar je veel last hebt van wespen.

Methode 3: wespen afschrikken met een insectenlamp

Een oude, maar beproefde methode tegen allerlei vervelende insecten. De wespen komen af op het UV-licht en worden gefrituurd. Een nadeel: je moet wel tegen de stank van verbrande wespen kunnen.

Wespen afschrikken: wat werkt niet?

  1. Sterke geuren op je lichaam dragen

Sterker nog, parfums, body-lotions of zonnebrandcrèmes ruiken vaak zoet. Aangezien wespen graag op zoete lekkernijen afkomen, zullen ze natuurlijk even bij je komen ‘neuzen’. Anders gezegd: cosmetische producten kunnen wespen juist aantrekken!

  1. Op wespenjacht gaan

De wespen achterna zitten met een opgerolde krant of vliegenmepper kan averechts werken, want wespen zullen juist steken als ze zich bedreigd voelen. Bovendien schijnen dode wespen een stofje af te scheiden dat andere wespen aantrekt. 

  1. Het wespennest vernielen

Dit is wel het gevaarlijkste wat je kunt doen. Sla je op een nest, dan kunnen alle wespen eruit komen. Uiteraard zijn ze dan behoorlijk op hun angel getrapt. Reken maar op steken!

Wat als wespen afschrikken niet lukt?

Dan kun je beter een wespenbestrijder bellen. De wespen zullen namelijk niet uit zichzelf vertrekken. Een wespenbestrijder weet precies hoe een wespennest moet worden aangepakt zonder de wespen agressief te maken. Wil je weten wat hij voor je kan doen? Dan moet je hem eens zeker bellen of mailen voor een afspraak! Wedden dat jouw wespenplaag zo verleden tijd is?

Wat kan een wespenbestrijder precies voor mij doen?

  1. Hij bestrijdt de wespen op een veilige en verantwoorde manier.
  2. Hij geeft je advies: hoe voorkom je een volgende plaag?
  3. Je krijgt een seizoensgarantie. Komt het wespennest terug op dezelfde plek en in het hetzelfde seizoen? Dan wordt deze gratis voor je verwijderd!

Wespen verwijderen?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder