Wespen verjagen
readtime 4 Minuten

Wespen lokken met lokmiddel

6 aug 2019 • Redactie

Wespen lokmiddel nodig? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je een kant-en-klare wespenval kopen of je maakt het lokmiddel én de val helemaal zelf. Kies je ervoor om zelf wespen te vangen? Dan zit je hier goed. Mislukt het? Dan hebben we een nóg betere oplossing voor je!

Waar komen wespen op af?

Afhankelijk van het seizoen zoeken wespen naar suikers of eiwitten. In het voorjaar en vroeg in de zomer zijn ze vooral op zoek naar eiwitten om hun larven te voeden. De wespen vangen insecten, maar ze komen ook af op het vlees op je barbecue. Daar zitten lekker veel eiwitten in! De wespen voeden de larven met de insecten of het vlees en krijgen daar een zoet braaksel voor terug. Dit papje biedt de wespen veel energie!

In de late zomer zijn bijna alle larven volgroeid en is er bijna geen braaksel meer voor de wespen te vinden. De wespen gaan dan op zoek naar alternatieven. Zo zit je lekker in de tuin een tijdschrift te lezen als er ineens een wesp in je limonade vliegt. Een gebakje of een frietje met mayonaise buiten eten? Vergeet het maar, want de wespen duiken er meteen op!

Hoe kom ik van die vervelende wespen af?

Je hebt verschillende mogelijkheden. Je kunt een wespenval kopen of je maakt zelf een wespenval inclusief lokmiddel. Er is ook nog een derde optie: je kunt meteen een wespenbestrijder bellen om de wespen in of rond je woning of bedrijf te bestrijden. Kun je nog geen keuze maken? Dan nemen we de mogelijkheden even met je door.

Wespen lokmiddel met val kopen

In de winkel of online kun je een wespenval kopen. Deze val is in verschillende vormen te krijgen en er zit al een lokmiddel voor wespen in. Je plaatst de val op een plek waar veel wespen komen. Controleer dagelijks of er wespen in de val zitten. Boek je geen resultaat? Zet de val dan op een andere plek neer.

Zelf wespen lokmiddel maken

Als je een lokmiddel voor wespen maakt, dan kun je, afhankelijk van het seizoen, een zoete vloeistof of stukjes vlees gebruiken. In de vroege zomer kun je het vlees fijnsnijden en in de val plaatsen. Laat in de zomer gebruik je eerder een vloeistof, zoals:

 • Limonadesiroop
 • Limonade gemengd met alcohol
 • Vruchtensap

Let op: alleen een bakje neerzetten met wat zoete drank helpt niet. De wespen nemen er wat van en vliegen weer weg. Als je een lokmiddel gebruikt, dan moet je deze altijd in een val plaatsen waar de wespen niet uit kunnen ontsnappen. 

Wespen lokmiddel: wat kan er misgaan?

Als je wespen lokt, dan moet je niet verbaasd staan als je ineens veel wespen ziet. Plaats de val dan ook niet op een plek waar je zelf vaak verblijft. Een val op de tuintafel zetten lijkt logisch, maar dan komen de wespen gegarandeerd op je af. 

Een tweede nadeel van een wespen lokmiddel is dat je er ook bijen mee kunt vangen. Ook die houden immers van een slokje zoet! Bijen zijn echter wel beschermd, dus als je merkt dat er ook bijen op de val afkomen, dan moet je een ander lokmiddel inzetten.

Wespen lokmiddel werkt niet! Wat nu?

Het lokken van wespen is echt een geduldwerkje en niet alle inzet wordt even goed beloond. De wespen blijven weg of de val werkt juist té goed waardoor je juist meer last krijgt van wespen. Je hebt dan verschillende mogelijkheden:

 1. Kies voor een ander lokmiddel.
 2. Verplaats de val naar een andere plek.
 3. Neem contact op met een wespenbestrijder!

Wat kan een wespenexpert voor mij betekenen?

Een lokmiddel voor wespen lijkt weliswaar een goede oplossing, maar je beperkt er enkel de overlast mee. De plaag zelf wordt niet opgelost, want het wespennest wordt niet aangepakt. Het zelf bestrijden van een nest is echter gevaarlijk: je bent beter af met de hulp van een ervaren wespenbestrijder. Hij pakt het probleem dan als volgt aan:

 1. Hij draagt beschermende kleding. Handen, hals, gezicht… alles wordt bedekt!
 2. Hij spoort het wespennest voor je op als je deze nog niet zelf gevonden hebt.
 3. Hij spuit een giftig poeder in de ingang van het nest.
 4. Vrijwel alle wespen komen in contact met het gif.
 5. De wespen verspreiden het gif verder door het nest.
 6. Binnen twee of drie dagen zijn alle wespen dood.
 7. De expert kan het wespennest voor je verwijderen, als je dat wilt.

Wespen lokmiddel maken of afspraak maken?

Je wilt ongestoord in je tuin kunnen zitten zonder dat de wespen constant om je heen vliegen. De vraag is wel of je enkel met een lokmiddel je doel bereikt. Een snellere oplossing vind je als je ons belt of mailt voor een afspraak. Wij zorgen er dan voor dat jij zo snel mogelijk door een lokale wespenbestrijder wordt geholpen!

Wespen verwijderen?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder