Wespen verdelgen
readtime 3 Minuten

Wespen uitroken: kan dit kwaad?

6 aug 2019 • Redactie

Wespen uitroken een goed idee? Vergeet het maar, want het gaat in de meeste gevallen gewoon fout! Uitgebrande woningen, platgebrande akkers, brandwonden… verzin maar een rampscenario en het gebeurt! Overweeg je toch om een wespennest uit te roken? Laat deze blog dan een waarschuwing voor je zijn!

Wespen uitroken: wat is dat eigenlijk?

Bij het uitroken van wespen steekt men een vuur naast of onder een wespennest aan. Wespen houden niet van rook, dus de rook van de brand zou hen uit het nest moeten jagen. Helaas kleven hier meer gevaren dan voordelen aan. Wespen kunnen namelijk zeer agressief reageren als ze zich bedreigd voelen. Bovendien kunnen ze overal terechtkomen als ze eenmaal uit het nest zijn gevlucht. Enne… wat dacht je van de gevolgen van een uitslaande brand?

Wespennest uitroken binnenshuis: hoe gevaarlijk is dit?

Wespennesten zijn van een papierachtig materiaal gemaakt. De nesten kunnen dus razendsnel vlam vatten als er een vuurtje bij wordt gehouden. Zit er een wespennest in je spouwmuur? De vlammen kunnen zich snel uitbreiden als ze op het isolatiemateriaal terechtkomen. Je hele gezin loopt dan gevaar

Hangt er een wespennest op je zolder? Open vuur is daar ook een slecht idee. Slaan de vlammen over naar oude dozen of ander brandbaar materiaal, dan zit je als een rat in de val. Daarnaast komt er mogelijk ook nog een zwerm boze wespen op je af. Probeer dan maar eens snel van de trapladder naar beneden te vluchten!

Wespen uitroken buitenshuis: wat kan hier misgaan?

Wespennesten komen vaak voor in de zomer. Een wespennest uitroken is dan extra gevaarlijk omdat het brandgevaar bij warmte en droogte veel groter is, zeker als het nest zich in een omgeving bevindt met veel gras, hooi of hout! Eén enkel windvlaagje kan een brand dan al doen overslaan.

Gebruik je petroleum of benzine? Dit soort middelen zijn moeilijk onder controle te houden: een grote brand is dan niet uitgesloten! Bloemen, planten, struiken en bomen gaan direct in vlammen op en zelf loop je ook groot gevaar: je kunt ernstig verbranden of bedwelmd worden door giftige dampen. Een ritje naar het ziekenhuis met gillende sirenes? Daar pas je natuurlijk voor! Ook niet onbelangrijk: brandbare middelen zoals benzine of petroleum zijn ook nog eens giftig en kunnen de grond op onherstelbare wijze vervuilen.

Wespen uitroken: wordt eventuele schade vergoed?

Dat hangt af van de verzekering die je hebt afgesloten. Vele verzekeringsmaatschappijen zullen je claim echter afwijzen als blijkt dat de (brand-)schade bij het uitroken van een wespennest door je eigen toedoen is veroorzaakt. 

Wespennest uitroken of toch liever een wespenbestrijder?

Als de rook eenmaal verdwenen is, keren de wespen gewoon terug naar het nest. Een wespennest uitroken is dus maar een tijdelijke oplossing! Beter is om een professionele wespenbestrijder in te schakelen en dit zijn de redenen waarom:

  1. Hij heeft de middelen om zelfs moeilijk bereikbare wespennesten te bestrijden.
  2. Hij weet hoe wespen zich gedragen. Hij kan ze bestrijden zonder ze kwaad te maken.
  3. Hij doet niet alleen aan bestrijding van wespen, maar hij geeft je ook advies over hoe je een volgende plaag kunt voorkomen.
  4. Met zijn hulp ben je binnen twee tot drie dagen van het wespennest af. Dit hangt echter wel af van de grootte van het nest.
  5. Na de wespenbestrijding krijg je ook een seizoensgarantie: als het nest op dezelfde plek en in hetzelfde seizoen terugkeert, dan wordt het gratis voor je verwijderd. 

Wat doet de wespenbestrijder precies om de wespen weg te krijgen? Hij spuit een giftig poeder in het nest. De wespen verspreiden dit poeder zelf verder onder de bevolking. Op een gegeven moment zijn alle wespen in contact gekomen met het poeder. Alle wespen weg? Je hoeft dan alleen nog maar de dode exemplaren en het wespennest zelf te verwijderen.

Wespen uitroken? Wees slim, kies voor professionele hulp!

Een wespennest uitroken lijkt een doeltreffende manier om van wespen af te komen, maar dat is het zeker niet! Van kwade wespen en uitslaande brand is namelijk al vaker melding gemaakt. Bel of mail liever voor een afspraak met een wespenbestrijding uit je eigen regio. Met zijn hulp ben je snel van de wespen af, zonder brandschade of ander leed!

Wespen verwijderen?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder