Wespennest weghalen
readtime 3 Minuten

Wespennest in schoorsteen: oorzaak, gevolg en oplossing

29 jul 2019 • Redactie

Wespennest in de schoorsteen gevonden? Dat moet wel even schrikken zijn! Je bent als de dood dat de wespen je woonkamer of slaapkamer binnenvliegen of dat is wellicht al gebeurd. Mogelijk is er zelfs al iemand gestoken. Kom meteen in actie als er wespen in de schoorsteen leven: wij vertellen je wel hoe!

Wespen in schoorsteen: wat merk je hiervan?

De wespen kunnen zich door allerlei gaten en kieren in de schoorsteen naar buiten persen en uitvliegen. Dit kan helaas betekenen dat ze in jouw huiskamer of slaapkamer terechtkomen. Een kamer vol wespen? De rillingen lopen je al over de rug! De wespen gaan op zoek naar voedsel, voor zichzelf of voor hun larven. Ze komen af op al je hapjes en drankjes en ze zoemen rond je hoofd. Sla je naar een wesp, dan wordt dat mogelijk beantwoord met een steek.

Wespennest in schoorsteen: hoe komt dat daar?

Een schoorsteen kan vele in- en uitgangen hebben. Zo kan een wespenkoningin zich zelfs door het kleinste kiertje wurmen. In de schoorsteen is het donker, rustig en beschut: hier kan ze ongestoord een nest gaan bouwen. Er is ook genoeg ruimte: het nest kan zo groot worden als ze maar wil. 

Hoe vaak komen wespennesten in schoorstenen voor?

Wespennesten in schoorstenen komen het meest voor in schoorstenen die niet vaak gebruikt worden. Dat is nogal wiedes, zou je zeggen, want zolang er geen vuurtje wordt gestookt is de kust natuurlijk veilig!

Wespennest in schoorsteen: wat kun je zelf doen?

Zonder de juiste kennis en de juiste middelen kun je vrij weinig doen. Het is al gevaarlijk om wespennesten zelf te bestrijden, laat staan dat je iets aan wespennesten kunt doen die zich diep in schoorstenen bevinden. Deze nesten zijn erg lastig te bereiken zonder halsbrekende toeren uit te halen. 

Ook geen aanrader: een vuurtje stoken onder het wespennest. Natuurlijk is de verleiding groot om de openhaard even lekker op te stoken, maar de wespen zullen in grote groepen uit het nest komen en je kamer binnenvliegen. Je kunt dan van alle kanten belaagd worden! Ben je geen liefhebber van gillende sirenes? Dan kun je beter een wespenbestrijder om hulp en advies vragen.

Wespennest in schoorsteen bestrijden: wat is de professionele aanpak?

Wespen in de schoorsteen bestrijden is een gevaarlijk karwei omdat de wespen op een moeilijk bereikbare plaats zitten. Veel bestrijders zullen dan ook niet het dak opgaan om de wespen te bestrijden. Feitelijk zijn er twee mogelijkheden:

  1. Gaat de bestrijder toch het dak op om het wespennest uit de schoorsteen te verwijderen? Dan zal er in de meeste gevallen ook een hoogwerker moeten worden geregeld. Houd dus rekening met extra kosten!
  2. Je kunt de opening onder de schoorsteen dichtmaken zodat de wespen in ieder geval niet in je woon- of slaapkamer kunnen vliegen. Je kunt dit zelf doen of je kunt de wespenbestrijder vragen dit te doen. Verder hoef je niets aan het nest te doen: het zal vanzelf uitsterven.

Hoe voorkom je voortaan wespen in de schoorsteen?

  1. Gebruik je de schoorsteen nooit? Dicht deze dan aan de onderkant en de bovenkant af. Bij een kachelspecialist kun je speciale kapjes krijgen voor op de bovenkant. 
  2. Kies je ervoor om de schoorsteen niet af te dekken? Laat de schoorsteen dan regelmatig schoonmaken, bijvoorbeeld door een schoorsteenveger. Eventuele resten van oude wespennesten worden dan ook verwijderd. 
  3. Dicht zoveel mogelijk naden en kieren in of rond de schoorsteen zelf. Wespen kunnen zich namelijk door de kleinst denkbare gaatjes wurmen. 

Wespennest schoorsteen verwijderen? Contacteer onze expert

Wil je zo snel mogelijk een oplossing voor het wespennest in je schoorsteen? Aarzel dan niet om een wespenexpert te bellen of te mailen voor een afspraak om wespen te bestrijden. Doe je dit via ons, dan kom je meteen in contact met een professional uit je eigen regio. Het is simpel: je pakt je telefoon of je vult het contactformulier in en je wordt op je wenken bediend!

Wespen verwijderen?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder