Wespennest weghalen
readtime 3 Minuten

Wespennest opruimen? Tips en tricks!

6 aug 2019 • Redactie

Wespennest opruimen na bestrijding? Dit kun je zelf doen, maar je mag het klusje ook overlaten aan jouw wespenexpert. Ga je het zelf doen? Dan hebben we hier wat nuttige tips en tricks voor je. Misschien is het wespennest binnenkort wel als trofee te bewonderen in je woonkamer!

Wespennest opruimen: waarom is dit nodig?

  1. Een oud nest kan andere insecten, zoals kevers, aantrekken. 
  2. Resten van dode wespen kunnen ook andere insecten aantrekken.

In sommige gevallen kunnen er zelfs knaagdieren op bovengenoemde resten afkomen. Knaagdieren in je woning of bedrijfspand? Neem maar gerust van ons aan dat een plaag van deze beestjes al net zo onprettig is als een wespenplaag!

Zelf wespennest opruimen: waar moet je op letten?

Controleer het nest goed op nog levende wespen. Het zou zonde zijn als je na een wespenplaag alsnog gestoken wordt! Dit geldt voor zowel bestreden wespennesten als nesten die op een natuurlijk wijze zijn uitgestorven. Ben je allergisch voor wespengif? Dan raden we je aan om helemaal geen risico te nemen!

Wespennest opruimen: hoe doe je dit precies?

Wat je ook doet, steek het wespennest niet in brand! Het papieren materiaal kan namelijk heel snel in brand vliegen. Je kunt het wespennest beter wegsnijden met een scherp mes. Pas wel op dat je het achterliggende houtwerk niet beschadigt. Is het wespennest verwijderd? Dan kunnen de resten bij het gewone afval.

Wat kun je doen met een opgeruimd wespennest?

Als het wespennest nog intact is, moet je het voorzichtig loshalen. Je kunt dan haarlak op het nest spuiten om het te conserveren. Bij een intact nest zijn alle cellen waar de wespen in opgroeien goed zichtbaar. Je kunt de hele structuur van het wespennest bewonderen! Staat het nest mooi op je servieskast of hang je hem op? Aan jou de keuze.

Opruimen wespennest liever overlaten aan een wespenexpert?

Je kunt een wespennest zelf verwijderen of dit door de bestrijder laten doen. Zitten er nog actieve wespen in? Als je gevaarlijke situaties wilt voorkomen, dan moet je de verwijdering ongetwijfeld aan de professional overlaten. Wespen kunnen namelijk behoorlijk agressief reageren als ze merken dat er aan hun nest wordt gerommeld. Een wespenexpert kan het nest op een veilige en verantwoorde manier verwijderen en hij geeft je gericht advies over hoe je een nieuw wespennest kunt voorkomen.

Hoe voorkom je een nieuw wespennest op dezelfde plek?

  1. Controleer in het voorjaar op beginnende wespennesten op de plek waar je het oude wespennest hebt verwijderd. De kans dat er in deze omgeving weer een nieuw nest ontstaat is namelijk best groot. Het is er droog en beschut: niet voor niets koos de vorige wespenkoningin deze plek uit om een kolonie te stichten!
  2. Is er een wespennest in een spouwmuur opgeruimd? Plaats dan bijenbekjes in de stootvoegen om te voorkomen dat wespenkoninginnen opnieuw in de spouwmuur terechtkomen en een nest gaan bouwen.

Toch een nieuw wespennest gevonden?

Beginnende wespennesten kun je zelf verwijderen als deze nog niet groter zijn dan een golfbal. Belangrijk is dan dat je vooral de wespenkoningin doodt, anders zal ze ergens anders weer een nieuw wespennest beginnen. Misschien komt het nest op dan op een nóg onwenselijkere plek te hangen!

Is het nest te groot om zelf op te ruimen of hangt het op een onbereikbare plek? Ga dan op zoek naar een lokale wespenbestrijder. Je hoeft zeker niet ver te zoeken, want bij Wespennest Verwijderen hebben we voor elke plaats een professional klaarstaan. Aarzel dus niet om ons te bellen of te mailen!

Wespen verwijderen?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder