Wespennest bestrijden
readtime 3 Minuten

Wespenpoeder: wat is het en hoe werkt het?

22 mei 2019 • Redactie

Wespenpoeder: wat is dit voor middel en hoe werkt het? Nu zul je al hebben geraden dat het wordt gebruikt om wespen te bestrijden. Nee, het poeder wordt niet naar de wespen gegooid, maar je kunt er wel effectief wespennesten mee behandelen. Ben je inderdaad van plan om zelf wespenpoeder te gebruiken? Dan vertellen we je hier graag meer!

Wat is wespenpoeder?

Wespenpoeder is een giftig poeder tegen wespen. Het heeft een witte kleur en bevat giftige stoffen zoals permethrin, tetramethrin of deltamethrin. Deze stoffen tasten de zenuwstelsels van de wespen aan. Let op: ook dieren en mensen kunnen door wespenpoeder vergiftigd raken. Ga er dus voorzichtig mee om en houd het buiten bereik van (kleine) kinderen en huisdieren!

Hoe werkt het?

Wespenpoeder moet bij de ingang van een wespennest aangebracht worden. Alle wespen die in en uit het nest vliegen, komen dan met het poeder in aanraking. Ze verspreiden het poeder vervolgens verder door het nest, bijvoorbeeld door met hun vleugeltjes te slaan. Het kan ongeveer twee dagen duren voor alle wespen dood zijn, maar dat is - onder meer - afhankelijk van de grootte van het nest.

De verschillende soorten

Wespenpoeders zijn in verschillende soorten, maten en merken te verkrijgen. Bepaalde merken bevatten werkzame gifstoffen zoals deltamethrin. In weer andere merken zitten permethrin of tetramethrin. Middelen tegen wespen voor consumenten zijn verkrijgbaar in een spuitbus of strooibus. Poeders schijnen echter effectiever te zijn dan sprays.

Waar kun je poeders tegen wespen vinden? Meestal in tuincentra. Soms zijn ze ook wel bij een drogist of supermarkt te verkrijgen. Natuurlijk zijn er ook diverse internetsites die ze aanbieden. Het is echter verboden om wespenpoeders uit het buitenland te bestellen, bijvoorbeeld uit België of Duitsland. Er kunnen namelijk andere keuringseisen voor de middelen gelden dan in Nederland.

Kun je zelf wespenpoeder gebruiken?

Wespenpoeders voor consumenten bevatten een lager percentage aan werkzame stoffen dan de middelen die wespenexperts tegen wespen gebruiken. Dit houdt in dat ze minder sterk zijn. Met een zelf aangeschaft poeder zou je misschien wel een klein wespennest kunnen behandelen, maar voor grotere wespennesten raden we het af. Je moet ook erg voorzichtig te werk gaan, want wespen kunnen zich agressief gedragen als ze merken dat er iets met hun nest gebeurt.

Zelf wespenpoeder gebruiken: zo bescherm je jezelf

Als je zelf aan de slag gaat met een wespenpoeder, dan moet je op aanvallen van wespen voorbereid zijn. Bedek je lichaam goed en vergeet ook je handen en je gezicht niet, want je kunt snel worden gestoken! Houd oudere mensen, kinderen en huisdieren op afstand als je het poeder gaat aanbrengen. Ben je allergisch voor wespengif? Laat het nest dan zeker met rust en schakel meteen een professional in.

Dit is het beste tijdstip!

Gebruik het wespenpoeder bij voorkeur 's avonds of 's nachts. De wespen zitten dan in het nest en ze zijn veel minder actief. Strooi het poeder bij de opening van het wespennest. Het kan zijn dat je meerdere keren zult moeten strooien voordat je resultaat ziet, bijvoorbeeld omdat het middel weinig effectieve stoffen bevat. Dit is goed om te onthouden, vooral als je op het punt staat om de verpakking boos weg te gooien.

Wespenpoeder niet effectief? Jouw wespenexpert staat al klaar

Heb je veel last van een wespennest en heb je al allerlei wespenpoeders geprobeerd zonder succes? Schakel dan nu een wespenexpert in! Als je ons belt of mailt, krijg je rechtstreeks contact met een professional uit je eigen regio. Hij kan snel ter plekke zijn en hij weet precies met welke middelen hij een wespennest aan moet pakken. Vertrouw maar op zijn ervaring!

Wespen verwijderen?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder