Wespen weghouden
readtime 4 Minuten

Wespenprobleem verknalt je zomer?

6 aug 2019 • Redactie

Voor elk wespenprobleem een kant-en-klare oplossing

Wespenprobleem bij jou thuis of op het werk? Wespen kunnen je zomer goed verknallen, zeker als er één of meerdere steken worden uitgedeeld. Toch is er ook goed nieuws, want wespennesten kunnen altijd op een succesvolle manier bestreden worden. Wil je weten hoe? Dan is dit echt een artikel voor jou!

Wanneer is er sprake van een wespenprobleem?

Helaas kan één wespenprobleem meerdere problemen met zich meebrengen. Dat gebeurt vooral wanneer er een wespennest in of rond jouw woning of bedrijf hangt. We durven te wedden dat jij je wespenprobleem in minstens één van de volgende punten kunt herkennen!

 1. De wespen komen af op zoete hapjes en drankjes. Ook de alcoholische versnaperingen slaan ze niet over.
 2. Tijdens de barbecue zitten de wespen op het vlees. Dit gebeurt vooral in de vroege zomer: ze zijn dan nog op zoek naar eiwitten voor hun larven.
 3. De wespen komen op je af omdat je een zoet geurtje op je lichaam hebt.
 4. Zitten de wespen in je woning of bedrijfspand? Je durft bepaalde kamers niet meer te betreden omdat er te veel wespen vliegen!
 5. Wespen kunnen helaas pijnlijke steken uitdelen. Dit doen ze vooral als ze zich bedreigd voelen. Ben je allergisch voor wespengif? Pas dan zeker op!

Wespenprobleem vermijden of aanpakken?

Op verschillende forums over wespen staat een veelvoorkomende vraag: moet ik wachten tot het wespennest is uitgestorven of moet ik het direct laten verwijderen? Ons antwoord? Dit hangt van de ernst van het wespenprobleem af. Bovendien is het de vraag in welke fase van het wespenseizoen je het wespennest aantreft.

 1. Voorjaar - Kom je een beginnend wespennest tegen?

Dan is het raadzaam om deze te (laten) verwijderen voor de zomer aanbreekt en de wespen echt vervelend worden. Nesten zo groot als een golfbal kun je vaak zelf verwijderen door er een glas overheen te plaatsen. Is het nest groter dan een golfbal? Schakel dan voor de zekerheid een professional in.

 1. Vroege zomer en volle zomer - kom je een volgroeid wespennest tegen?

In een volgroeid wespennest kunnen duizenden wespen zitten. Ga de wespen niet jennen met insectenspray, want je kunt de hele kolonie razend maken! Hoor je de gillende sirenes al? Geef het wespenprobleem gewoon uit handen en bel een ervaren bestrijder. 

 1. Late zomer - Kom je een uitstervend wespennest tegen?

Wespen die (nog) in uitstervende nesten leven zijn extra op hun hoede en dus ook extra agressief. Het advies van vele bestrijders luidt dan ook: laat het nest met rust en wacht rustig af tot alle wespen dood zijn. Want waarom zou je slapende honden - eh, wespen - wakker maken?

Wespenprobleem oplossen: kan ik het zelf?

Beter van niet. Onze experts hebben namelijk te veel ellende gezien bij mensen die dachten het nest zelf te kunnen verwijderen. Niet voor niets geven wij ook strenge waarschuwingen af voor deze gevaarlijke doe-het-zelf-methodes:

 1. Het wespennest verdrinken
 2. Het wespennest in brand steken
 3. Het wespennest uitroken
 4. Op het wespennest slaan
 5. De ingang van het wespennest dichten

Waarom zijn deze methodes zo gevaarlijk? Als wespen in de gaten hebben dat hun nest wordt aangevallen, slaan ze meteen alarm. De wespen in het nest breken uit en wespen buiten het nest keren terug om zich bij het leger te voegen. Je wordt direct op elke mogelijke plek op het lichaam gestoken. Hier is geen ontkomen aan, tenzij je erg hard kunt rennen of in een (diepe) plas met water kunt springen. 

Wespenprobleem overlaten aan een professional

Twijfel je over hoe je een wespenprobleem moet aanpakken? Bij twijfel moet je juist altijd bellen, want daar is een professionele wespenbestrijder voor! Hij kan wespennesten van elk formaat verwijderen zonder de wespen kwaad te maken. Hoe hij dat doet? 

 1. Hij trekt een wespenpak, imkerhoed en handschoenen aan. 
 2. Hij spoort het wespennest op.
 3. In de ingang van het wespennest wordt een giftig poeder gespoten.
 4. Het poeder verspreidt zich door het nest.
 5. Binnen enkele dagen zijn alle wespen dood. Hoe snel dit gaat, is mede afhankelijk van de grootte van het nest.

Zijn alle wespen verdwenen? Dan kun je het wespennest wegsnijden! Durf je dit toch niet zelf? Dan kan de bestrijder dit ook wel voor je doen. Ook zal hij je adviseren over het voorkomen van een nieuw wespenprobleem in of rond je woning of bedrijf. Een allround service? Als het om jouw veiligheid gaat, dan staat de bestrijder altijd voor je klaar.

Wespenprobleem voorkomen: wat moet ik voortaan doen?

 1. Ga in het voorjaar op zoek naar beginnende wespennesten en verwijder deze direct zodat je zomer wespenvrij blijft.
 2. Dicht zoveel mogelijk gaten, naden en kieren in je woning of bedrijf. Zo maak je het de wespen moeilijker om binnen te dringen.
 3. Plaats eveneens bijenbekjes in de stootvoegen. Hiermee voorkom je dat er een wespennest in de spouwmuur ontstaat.

Hulp gewenst bij een wespenprobleem?

Dan staat er altijd een ervaren wespenbestrijder voor je klaar! Je ontmoet hem via ons als je je telefoon pakt en ons nummer belt. Je mag natuurlijk ook een e-mail sturen. Je kunt in beide gevallen rekenen op rechtstreeks contact met een expert uit je eigen regio. Twijfel je nog? Onthoud dat wespen nooit vrijwillig vertrekken!

Wespen verwijderen?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder