Galwesp

Over galwespen, schade en mogelijke bestrijding

Galwesp in je tuin? Dit insect komt vrijwel niet voor in ons land, dus als je te maken hebt met galwespen, dan is dat best uitzonderlijk. Galwespen zijn niet makkelijk te herkennen: ze zien er namelijk niet uit als gewone wespen. Ze zijn kleiner, niet gestreept en hebben vaak een roodbruine tot zwarte kleur, afhankelijk van de soort. Galwespen vallen geen mensen lastig, maar bepaalde soorten kunnen bloemen, planten en bomen wel ernstig aantasten.

Snel weer vrij van wespen?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende wespenbestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
100% seizoensgarantie
Hoge klanttevredenheid 9,0
085 - 051 6888

Komen galwespen in ons land voor?

Je weet maar nooit...

Galwespen komen zelden tot nooit in ons land voor. Volgens Nature Today en andere bronnen werd in 2015 wel de tamme-kastanjegalwesp aangetroffen in een achtertuin in Aalten. Deze soort komt oorspronkelijk uit China en men denkt dat die in het land kon geraken dankzij een partij besmette planten. Het viel de eigenaren van de tuin in Aalten op dat hun kastanjeboom vreemde vergroeiingen vertoonde. Hoe dit is afgelopen weten we niet, maar zeker is wel dat een plaag van galwespen soms vervelend kan eindigen!

Onze wespenbestrijders

Zij staan voor je klaar om jouw huis, tuin of terras vrij van wespen te maken

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Vul je gegevens in en blijf up-to-date!

Wat voor schade veroorzaken galwespen?

Vergroeide bladeren, mindere oogst

Galwespen hebben een legboor waarmee ze eitjes op bladeren van bloemen, planten of bomen kunnen leggen. Om een ei heen groeit vervolgens een harde laag vanuit het blad: deze laag wordt ook wel een ‘gal’ genoemd. Je ziet dan bolletjes of plaatjes van vijf tot twintig millimeter groot: de vorm is afhankelijk van het soort galwesp. Helaas heeft dit proces ook gevolgen voor het welzijn van de bloem, plant of boom:

  • Het plantenweefsel groeit feitelijk om het ei heen en raakt dus ‘verminkt’.
  • Planten en bomen werpen aanzienlijk minder vruchten af.
  • Bloemen, planten en bomen groeien trager.

De larven in de eitjes halen voedsel uit de gallen en worden erdoor beschermd. Zijn ze volgroeid, dan verlaten ze hun gallen. Je ziet dan lege donkerbruine omhulsels. Bang voor stekende galwespen? Gelukkig kunnen ze niet steken met hun legboor, dus ze vormen geen gevaar voor mensen.

Onze werkwijze

Zo gaan wij te werk

1

Overlast van de galwesp

Je geniet met vrienden, familie of collega’s van een heerlijke barbecue in de tuin. De sproeier staat aan en de kinderen rennen vrolijk door het gras. Je lacht en pakt je glas limonade. Je zet het aan je lippen, maar je ontdekt net op tijd dat er een wesp in zit. Je draait je om en je ziet dat er meerdere wespen om de tuintafel vliegen. Ze zitten in de sausjes, op het vlees en in alle drankjes. Iedereen moet naar binnen en de dag is verpest! Niet veel later zie je een wespennest wat verderop hangen: het is als een basketbal zo groot. Dit nest moet zo snel mogelijk verdwijnen, want je wilt de rest van de zomer niet in stress en angst doorbrengen. Maar wie moet je dan bellen? Jouw lokale wespenbestrijder natuurlijk.

2

De wespenbestrijder komt langs

Via Wespennest Verwijderen kom jij snel en eenvoudig aan het telefoonnummer van een wespenbestrijder uit je eigen regio. Je toetst je woonplaats of postcode in en zijn nummer verschijnt meteen op het scherm. Het contactformulier invullen voor het maken van een afspraak is ook mogelijk: de wespenbestrijder slaat namelijk geen verzoek over! Hij zal je eerst wat vragen stellen: vliegen de galwespen binnen of buiten? Heb je last van galwespen, maar zie je geen nest? Of zie je juist wel een nest? Je legt uit wat het probleem is en jouw wespenbestrijder komt er zo snel mogelijk aan. Heeft het spoed? Bijvoorbeeld als er een galwesp nest in een school of zorginstelling hangt? Ook dan kun je rekenen op vliegensvlugge service!

3

Galwesp nest verwijderen? Eind goed, al goed!

De wespenbestrijder gaat meteen voor je aan de slag. Is het wespennest nog niet gevonden? Dan spoort hij deze eerst op. Vindt hij het nest, dan behandelt hij deze met een poederspuit. Hierin zit een wit poeder dat het zenuwstelsel van de wespen aantast. Het poeder wordt in de opening van het nest gespoten. In- en uitvliegende wespen komen ermee in aanraking en sterven niet lang daarna. Het kan twee dagen duren voordat alle galwespen dood zijn, maar dit is mede afhankelijk van de grootte van het nest. Zijn alle galwespen dood? Dan moet je alle dode exemplaren zo snel mogelijk verwijderen voor hier ander ongedierte op af komt. Verwijder ook meteen het wespennest.

4

Advies van jouw wespenbestrijder

Eindelijk ben je van de galwespen af en durf je de barbecue weer uit het schuurtje te halen! Vanaf nu wil je een volgende wespenplaag zien te voorkomen, maar hoe? Hier kan jouw wespenbestrijder ook alles over vertellen. Controleer bijvoorbeeld in het voorjaar op beginnende wespennesten, zowel binnenshuis als buitenshuis. Ga je weer barbecueën? Dek dan al het eten en drinken goed af voor je het buiten neerzet. Laat ook geen afval in of om je woning of bedrijf slingeren, anders komen hier in de zomermaanden zowel wespen als knaagdieren op af. Wil je meer advies of heb je nog vragen? Dan mag je jouw wespenbestrijder altijd nog eens bellen of mailen. Professioneel werk en deskundig advies gegarandeerd: iedere dag weer!

Hoe kunnen galwespen bestreden worden?

Zoek eerst uit met welke soort je te maken hebt

Bestrijding van de eitjes met insecticide is nagenoeg niet mogelijk, omdat de gallen rond de eitjes erg stevig zijn. Aangetaste bladeren of takken worden vaak weggeknipt. In het ergste geval dienen aangetaste bloemen, planten of bomen te worden vernietigd. Dit is nodig om verdere verspreiding van de galwesp te voorkomen. Volgens Nature Today denkt men ook wel aan biologische bestrijding van galwespen met, bijvoorbeeld, sluipwespen.

Ten slotte dient er ook gezegd te worden dat niet alle soorten galwespen schade aan beplanting veroorzaken, maar om dit zeker te weten heb je wel een expert nodig.

Denk jij dat er galwespen in je bloemen, planten of bomen zitten en wil je zekerheid? Dan kun je via ons snel en eenvoudig in contact komen met een wespenbestrijder uit je eigen regio. Toets je postcode of woonplaats in en je kunt hem meteen bellen voor een afspraak. Uiteraard mag je ook het contactformulier gebruiken als je dat liever hebt. Jouw bestrijder helpt je vanaf nu graag verder!

085 - 051 6888
99% beveelt ons aan

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
779 beoordelingen

C.gotlieb uit Hoogezand

Ervaring is goed. Snelle afspraak en snelle bestrijding. Klantvriendelijk gedrag.

Van de hoef uit Maarssen

Rustige jongens die beleefd waren. Het zou misschien leuker zijn als zij iets spontaner zouden laten zien wat zij deden. In mijn geval betrof het een...

Lees de hele review

Eric dumas uit Maasbracht

Vakmanschap en afspraak is afspraak

Professional illustratie

Neem direct contact op!

Privacy

Je geeft ons toestemming om de door jou ingevulde velden op te slaan, zodat de lokale vakman contact met je op kan nemen. Wij respecteren jouw privacy en zullen deze gegevens nooit met anderen delen.

Deze mensen hadden ook last van galwesp

Ik heb op onze zolder een stuk of 5 dode wespen gevonden onder en in de buurt van het dakraam. Zelf denk ik dat het galwespen zijn, maar ik zou graag advies willen of het nodig is verder te onderzoeken en of de wespen bestreden moeten worden. Bij voorbaat dank. 

3 maanden geleden

Noord-Brabant • Cuijk •

Ik heb onder de dakpannen een wespennest ontdekt. Na op het internet gezocht te hebben denk ik dat het gaat om galwespen. Kunt u mij terug bellen voor een afspraak?

3 maanden geleden

Gelderland • Epe •

Er zit een wespennest onder de overkaping. Het nest is goed toegangelijk en zouden deze graag laten verwijderen. Het gaat vermoedelijk om de galwesp.

3 maanden geleden

Noord-Brabant • Waalre •

Ik heb last van wespen in de keuken. Ze vliegen constant op en aan en zou hier graag een einde aan maken. Vermoedelijk gaat het om een galwesp. Ik hoor graag van u over de mogelijkheden.

3 maanden geleden

Utrecht • Nieuwegein •

We hebben een wespennest met galwespen achter in de tuin onder een afdakje waar de vuilcontainers staan. Meerdere van ons zijn al gestoken, een daarvan is allergisch voor het gif. Daarom vraag ik zo spoedig mogelijk hulp van jullie.

3 maanden geleden

Overijssel • Borne •

Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder