Wespen verjagen
readtime 4 Minuten

Wat te doen tegen wespen? Dit zijn de opties!

9 mei 2019 • Redactie

Wat te doen tegen wespen? Niemand zit te wachten op deze zoemende en stekende plaaggeestjes en toch is het iedere zomer weer raak. Onze experts beleven dan zelfs een topdrukte! Wil jij vanaf nu wespen voorkomen? En wat tegen wespen te doen als ze al in of rond je huis of bedrijf rondvliegen? Nu staan ze misschien nog met 1-0 voor, maar dat gaat binnenkort veranderen!

Waarom wespen zo vervelend zijn

Op een stralende zomerse dag zit je op een terrasje met je vrienden of vriendinnen. Je pakt je bierglas en je zet deze aan je lippen. Iemand voorkomt dat op tijd, want er spartelt iets in je drank. Het is een wesp. Iets verderop slaat een meisje met haar handtasje naar een wesp die op haar ijsje zit. Een fractie van een seconde later is ze gestoken. Herkenbaar? Dan is deze blog zeker iets voor jou, want wespen kunnen ontzettend vervelend zijn!

Het wordt nog veel erger als er een wespennest in je huis of bedrijf zit. Misschien zwermen er op dit moment veel wespen op je zolder. Wellicht zit er een wespennest in een spouwmuur en vliegen de wespen zo je woonkamer of slaapkamer binnen. Wie weet hangt er een nest in je tuin, waardoor gezellig barbecueën of zonnebaden uitgesloten is. Geen zin in deze ellende, deze of volgende zomer? Dan bieden we je nu een paar oplossingen aan!

Hoe kun je wespen nog voor de zomer voorkomen?

 1. Ga in het voorjaar op zoek naar beginnende wespennesten in of rond je woning of bedrijf. Tref je er één aan? Laat deze dan verwijderen door een expert.
 2. Probeer nog voor de winter zo veel mogelijk naden en kieren in je pand te dichten. Hiermee kun je wespenkoninginnen beletten om in je pand te overwinteren en kunnen er dus ook geen wespennesten binnen ontstaan.
 3. Hang een namaak-wespennest op voordat de zomer aanbreekt. Het schijnt dat wespen door de aanwezigheid van een ander nest uit de buurt zullen blijven. Of deze methode echt werkt? De ervaringen zijn wisselend.

Wespen: wat kun je doen als ze er al zijn?

Natuurlijk kunnen wespenplagen niet altijd voorkomen worden. Dat is erg jammer, maar het is wel belangrijk dat daar zo snel mogelijk iets aan gedaan wordt. Je wilt immers niet je gezin, je klanten of je personeel in gevaar brengen. Daarom hebben we hier een paar tips voor je om de wespen - in ieder geval - op afstand te houden. Voor zover dat mogelijk is.

 1. Ga je buiten eten of drinken? Dek de drankjes en het voedsel dan goed af.
 2. Ruim afvalresten altijd op, want die kunnen snel wespen aantrekken.
 3. Houd je afvalbakken goed gesloten en voer afval op tijd af.
 4. Loop niet met blote voeten door de tuin als er wespen in de grond zitten!
 5. Raap overrijp fruit meteen van de grond en bewaar het in gesloten bakken.
 6. Plaats horren voor ramen en deuren tegen wespen die buitenshuis leven.
 7. Klein behuisd? Balkon? Kleine tuin? Gebruik dan geen limonadevallen, want die kunnen veel wespen aantrekken!

Wat te doen tegen wespen met doe-het-zelfmiddelen?

Wespen uit je buurt houden is één ding, maar het liefst wil je gewoon meteen van ze af. In supermarkten, tuincentra of bouwmarkten zijn dan ook genoeg middeltjes tegen wespen te krijgen, maar of deze werken? We hebben de volgende mogelijkheden even voor je op een rijtje gezet.

 • Insectenspray tegen wespen

Met deze spray kun je een wespennest behandelen. Spuit het middel bij de ingang van het nest, zodat alle wespen met het gif in aanraking kunnen komen. Behandel met dit middel ook naden en kieren als je ziet dat daar wespen doorheen komen. Let wel: als je een wespennest gaat behandelen, dan moeten kinderen, ouderen en huisdieren ver uit de buurt blijven!

 • Poedertjes tegen wespen

Je kunt de ingang van een wespennest ook behandelen met een poeder tegen wespen. Je strooit rijkelijk met het poeder en je wacht af. Een waarschuwing: wespen kunnen agressief worden als ze merken dat je aan het nest zit. Draag daarom een wespenpak en zorg ervoor dat andere mensen of dieren niet aanwezig zijn of ergens op een veilige afstand staan.

 • Vallen tegen wespen

We noemden al even de limonadeval. Op zich kun je hier redelijk veel wespen mee vangen, als je maar de juiste lokstof gebruikt en de val op een tactische plek plaatst. Gebruik een zoete vloeistof om de wespen te lokken en voeg daar een beetje alcohol aan toe. Met de alcohol voorkom je dat er ook bijen op je val afkomen: deze beestjes zijn namelijk beschermd.

Waarom je eigenlijk niets tegen wespen moet doen

Nog steeds van plan om zelf iets tegen de wespen te ondernemen? Dan willen we je graag nog eens waarschuwen. Wespen kunnen namelijk zeer agressief reageren als ze merken dat hun nest wordt bedreigd. Bedenk dat er in een nest 3000 tot 7000 exemplaren kunnen leven. Als die allemaal in woede ontsteken en het nest uitbreken, ben je je leven niet zeker. We raden je daarom met klem af om de volgende methodes toe te passen:

 1. Het dichtstoppen van de ingang van het nest.
 2. Het stukslaan van het nest.
 3. Het verdrinken of verbranden van het nest.

Eén wespensteek is nog tamelijk onschuldig, tenzij je allergisch bent voor wespengif. Word je zelfs - allergisch of niet - honderden keren gestoken door een zwerm, dan kan dit eveneens een fatale afloop hebben. We zeggen dit niet zomaar! Onze wespenbestrijders hebben al veel mensen ontmoet die naar het ziekenhuis moesten vanwege wespensteken.

Wat te doen tegen wespen? De veiligste oplossing komt van een expert!

Wat te doen tegen wespen zonder kans op een aanval? Vraag het aan onze wespenexpert. Hij kent alle wespensoorten en hij kan alle nesten bestrijden, ongeacht hun grootte. De expert weet precies hoe hij zichzelf moet beschermen en onder welke omstandigheden het wespennest het beste kan worden weggehaald. Afspraak maken? Dan mag je ons nu bellen of mailen voor hulp van een erkende professional uit je eigen regio.

Wespen verwijderen?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder