Wespennest bestrijden
readtime 3 Minuten

Zelf wespenval maken: hoe doe je dat?

27 mei 2019 • Redactie

Wespenval zelf maken? Als je last hebt van wespen, dan kunnen we ons goed voorstellen dat je daar zo snel mogelijk iets aan wilt doen. Daarom vind je hier een stap-voor-stap uitleg over hoe je een wespenval maakt. Tegelijkertijd lees je hier ook over alle voor- en nadelen van een zelfgemaakte wespenval. Klaar voor wat knutselwerk? Go!

Zelf een wespenval maken van een fles

Stap 1: Wespenval voorbereiden

Pak een lege plastic fles van één of twee liter. Haal de dop van de fles. Verwijder ook het etiket van de fles. Knip de bovenkant van de fles af, zodat je het deel met de schroefdop overhoudt. Stop het afgeknipte stuk omgekeerd in de fles en plak het vast met wat tape. Zo creëer je een ingang voor de wespen. Wil je de fles straks ophangen? Knip dan alvast wat gaatjes in de bovenkant en rijg hier touwtjes door.

Stap 2: Wespenval lokstof maken

De beste wespenval vloeistof is limonade. Meng hier eventueel wat alcohol door. In de zomer gaan wespen op zoek naar zoete dranken en etenswaren, dus het is belangrijk dat je in ieder geval iets zoets gebruikt om de wespen mee te lokken. Wil je de val in het voorjaar gebruiken om een wespenkoningin te vangen? Meng dan wat kleine stukjes vlees in water en giet deze in de fles.

Stap 3: Wespenval plaatsen

Giet je lokstof in de fles, maar zorg ervoor dat de fles niet helemaal gevuld wordt. Hierna kun je de fles ophangen of ergens op de grond plaatsen. Doe dit op een plek waar veel wespen komen, maar leg de fles zeker niet op je tuintafel! Als de wespen in de fles komen, zullen ze verdrinken in de vloeistof.

Stap 4: Wespenval controleren

Controleer je wespenval dagelijks op dode wespen. Zitten er veel in? Probeer deze dan uit de fles te verwijderen. Het schijnt dat dode wespen levende wespen kunnen aantrekken. Ook gevangen wespen kunnen meer wespen aantrekken, omdat die hen willen helpen.

Zelf een wespenval maken van een jampot

Dit is een tweede manier om een wespenval te maken. Haal het deksel van de jampot. Boor een gaatje door het deksel. Het gaatje moet ongeveer de breedte van een potlood hebben. Vul de jampot vervolgens met een zoete vloeistof. De wespen zullen door het gaatje het potje in kunnen kruipen. Ontsnappen is echter onmogelijk.

Werkt de wespenval niet?

Dan kun je twee dingen doen. Vul de fles eens met een andere lokvloeistof of verplaats de val naar een andere plek. Werkt de val nog steeds niet? Dan raden we je aan om toch een wespenbestrijder in te schakelen. Zo weet je zeker dat de bestrijding gaat lukken.

Wespenvanger maken: waarom eigenlijk?

In een wespennest leven de koningin, de werksters en de wespenlarven. De werksters voeden de larven met insecten. De larven braken dan een zoete vloeistof uit. Deze vloeistof dient als voedsel voor de werksters. Als vrijwel alle larven volgroeid zijn, wordt het voedsel voor de werksters natuurlijk schaars. Ze gaan dan buiten het nest op zoek naar zoetigheid en kunnen dan in jouw tuin of in jouw woning terechtkomen. Natuurlijk ben je daar niet van gediend, dus je zet een wespenvanger in.

Voordelen van een wespenval

  1. Het aantal wespen in je omgeving daalt.
  2. Een wespenkoningin vangen in het voorjaar? Deze kans is wel klein, want zij verlaat alleen haar nest in het beginstadium van het nest, als ze voedsel voor de eerste lichting werksters moet zoeken. Toch proberen? Gebruik dan een eiwitrijke lokstof voor je wespenval.

Nadelen van een wespenval

  1. De kans is groot dat je alleen maar meer wespen lokt. Zeker als de wespenval op een balkon of in een kleine tuin staat kan dit riskant zijn.
  2. Met alleen een zoete vloeistof in je val kun je ook bijen lokken. ´Bij-vangst´? Niet leuk, want bijen dreigen uit te sterven. Je kunt dan wat alcohol bij de limonade doen, want bijen schijnen daar niet van te houden.
  3. Wespen in de val lokken is eigenlijk dweilen met de kraan open. Die ‘kraan’ is het nest. Zolang er niets aan het nest wordt gedaan, zul je de hele zomer bezig zijn met wespen lokken.

Toch hulp nodig bij wespen?

Als jouw wespenval niet het gewenste resultaat brengt, dan mag je ons altijd bellen of mailen. Je krijgt dan rechtstreeks contact met een zeer ervaren wespenbestrijder uit je eigen regio. Hij zal ervoor zorgen dat het nest van de wespen zo snel mogelijk verdwijnt. Klaar voor een meer relaxte zomer? Maak dan nu een afspraak!

Wespen verwijderen?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder