Graafwesp

Wat zijn graafwespen en wat doen ze?

Graafwesp gezien en maak je je zorgen? Dan mogen we je nu geruststellen, want graafwespen kunnen niet steken. De aanwezigheid van een ondergronds nest kan echter wel voor onrust zorgen, zeker als je al eens een keertje bent gestoken door een wesp. Wil je - voor je ons belt - eerst iets meer weten over graafwespen en over hun gedrag? Dan vind je hier alle informatie die je nodig hebt. Intussen wachten wij jouw beslissing rustig af.

Snel weer vrij van wespen?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende wespenbestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
100% seizoensgarantie
Hoge klanttevredenheid 9,0
085 - 051 6888

Graafwespen: getrainde insectenjagers

Dus geen terreur aan tuintafels en terrasjes?

In Nederland en België komen ongeveer 170 soorten graafwespen voor. Sommige soorten zijn rood-zwart van kleur. Andere soorten zijn geel-zwart. Kenmerkend aan graafwespen is dat elke soort op een ander insect jaagt. Zo jaagt de ene soort alleen op muggen, de andere alleen op vliegen. Gevangen insecten worden aan de wespenlarven gevoerd. Eigenlijk is dit goed nieuws, want dit betekent dat graafwespen niet geïnteresseerd zijn in gebak of glaasjes limonades op tuintafels en terrasjes. Een nest met graafwespen op je terrein kan echter wel vervelend zijn.

Onze wespenbestrijders

Zij staan voor je klaar om jouw huis, tuin of terras vrij van wespen te maken

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Vul je gegevens in en blijf up-to-date!

Wespennest graafwesp herkennen

In de grond, in een boom of in een muur?

Graafwespen leven solitair en dat betekent dat ze niet in kolonies leven zoals de gewone wesp of de Duitse wesp. Het betekent ook dat ze geen grote, indrukwekkende nesten bouwen: in plaats daarvan graven ze zich allemaal afzonderlijk in. Hoe dit gaat?

Een wijfje en een mannetje paren. Na de paring sterft het mannetje en graaft het wijfje in zanderige grond om een nest voor haar nakomelingen te stichten.

  1. Zie je een holletje in opgeworpen aarde? Dit is de ingang van het nest.
  2. Het nest is 20 tot 30 cm diep.
  3. In het nest zitten verschillende broedkamertjes. Elk kamertje bevat een larve.
  4. Het nest kan vlak naast nesten van andere graafwespen gebouwd worden. Je ziet dan meerdere gaten naast elkaar.

Graafwespen zoeken soms ook wel holle plantenstengels of boomstronken op om een nest in te maken. Want waarom zouden ze gaan graven als er al holle ruimtes beschikbaar zijn? Het komt ook voor dat graafwespen hun nesten in voegwerk van oude gebouwen maken. Door het gegraaf kan het voegwerk veel schade oplopen.

Onze werkwijze

Zo gaan wij te werk

1

Overlast van de graafwesp

Je geniet met vrienden, familie of collega’s van een heerlijke barbecue in de tuin. De sproeier staat aan en de kinderen rennen vrolijk door het gras. Je ontdekt net op tijd dat er een graafwesp nest in de grond zit voor de kinderen erop gaan staan. Iedereen moet naar binnen en de dag is verpest! Niet veel inspecteer je het wespennest van een afstandje: het is als een basketbal zo groot. Dit nest moet zo snel mogelijk verdwijnen, want je wilt de rest van de zomer dat de kinderen zonder zorgen buiten kunnen spelen. Maar wie moet je dan bellen? Jouw lokale wespenbestrijder natuurlijk.

2

De wespenbestrijder komt langs

Via Wespennest Verwijderen kom jij snel en eenvoudig aan het telefoonnummer van een wespenbestrijder uit je eigen regio. Je toetst je woonplaats of postcode in en zijn nummer verschijnt meteen op het scherm. Het contactformulier invullen voor het maken van een afspraak is ook mogelijk: de wespenbestrijder slaat namelijk geen verzoek over! Hij zal je eerst wat vragen stellen: Heb je last van graafwespen, maar zie je geen nest? Of zie je juist wel een nest? Je legt uit wat het probleem is en jouw wespenbestrijder komt er zo snel mogelijk aan. Heeft het spoed? Bijvoorbeeld als er een wespennest bij een school of zorginstelling in de buurt hangt? Ook dan kun je rekenen op vliegensvlugge service!

3

Graafwesp nest verwijderen? Eind goed, al goed!

De wespenbestrijder gaat meteen voor je aan de slag. Is het wespennest nog niet gevonden? Dan spoort hij deze eerst op. Vindt hij het nest van de graafwesp, dan behandelt hij deze met een poederspuit. Hierin zit een wit poeder dat het zenuwstelsel van de wespen aantast. Het poeder wordt in de opening van het nest gespoten. In- en uitvliegende wespen komen ermee in aanraking en sterven niet lang daarna. Het kan twee dagen duren voordat alle graafwespen dood zijn, maar dit is mede afhankelijk van de grootte van het nest. Zijn alle wespen dood? Dan moet je alle dode exemplaren zo snel mogelijk verwijderen voor hier ander ongedierte op af komt. Verwijder ook meteen het wespennest.

4

Advies van jouw wespenbestrijder

Eindelijk ben je van de graafwespen af en spelen de kids vrolijk buiten! Vanaf nu wil je een volgende wespenplaag zien te voorkomen, maar hoe? Hier kan jouw wespenbestrijder ook alles over vertellen. Controleer bijvoorbeeld in het voorjaar op beginnende wespennesten, zowel binnenshuis als buitenshuis. Ga je weer barbecueën? Dek dan al het eten en drinken goed af voor je het buiten neerzet. Laat ook geen afval in of om je woning of bedrijf slingeren, anders komen hier in de zomermaanden zowel wespen als knaagdieren op af. Wil je meer advies of heb je nog vragen? Dan mag je jouw wespenbestrijder altijd nog eens bellen of mailen. Professioneel werk en deskundig advies gegarandeerd: iedere dag weer!

Wanneer veroorzaken graafwespen overlast?

Wie het niet vertrouwt, mag ons altijd bellen!

Een enkele graafwesp zorgt niet direct voor overlast, maar als er meerdere graafwespen naast elkaar wonen, dan kun je daar wel last van hebben. Misschien hebben ze hun nesten wel midden in de zandbak van je kinderen gebouwd? Misschien zie je voortdurend graafwespen af en aan vliegen, maar kun je het nest niet vinden omdat deze onder een struik zit? Ook dit geeft geen veilig gevoel.

Gelukkig kunnen echte graafwespen niet steken. Tref je een ondergronds nest aan en word je toch gestoken door een wesp? Dan moet je eerder denken aan een gewone wesp of aan een hoornaar. Deze wespensoorten kunnen namelijk ook nesten in de grond maken. Maar om een nest nu zelf te benaderen om de soort uit te zoeken? Daar pas je voor!

Als je zeker wilt weten met welke wespensoort je te maken hebt, dan kun je via ons altijd een wespenbestrijder uit je eigen regio inschakelen. Eén belletje of berichtje via het contactformulier is voldoende voor een afspraak!

085 - 051 6888
99% beveelt ons aan

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
779 beoordelingen

Jordy hinzen uit Maasbracht

Snel geholpen door dit bedrijf.

A.m.t. van os uit Klazienaveen

Ik ben zeer tevreden over dhr arnoud vreeman . Was goed bereikbaar . S, morgens gebeld en s'avonds al behandeld. Super.

A.zwarts uit Nieuwegein

Vlugge afhandeling van het probleem van wespenoverlast.

Professional illustratie

Neem direct contact op!

Privacy

Je geeft ons toestemming om de door jou ingevulde velden op te slaan, zodat de lokale vakman contact met je op kan nemen. Wij respecteren jouw privacy en zullen deze gegevens nooit met anderen delen.

Deze mensen hadden ook last van graafwesp

Aan de buitenkant van onze buitenmuur onder het slaapkamerraam van mijn zoon vormt zich een nest. We denken aan een wespennest van de graafwespen. Kunt u helpen?

3 maanden geleden

Zuid-Holland • Nissewaard •

Wij hebben een wespennest  van graafwespen in de spouwmuur en zouden graag een offerte ontvangen voor de verwijdering daarvan.

3 maanden geleden

Overijssel • Almelo •

Zou u zo snel mogelijk lang kunnen komen om graafwespen te komen verdelgen? Wij hebben steeds meer last van deze wespen en willen hier graag een einde aan maken.

3 maanden geleden

Limburg • Nuth •

Graag zie ik zo snel mogelijk een bestrijder die het wespennest onder de dakpannen tegen de achtergevel komt verdelgen. Ik weet niet zeker om welke soort wesp het gaat, maar mijn man denkt aan graafwespen.

3 maanden geleden

Noord-Brabant • Oisterwijk •

Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder