Hoornaar

De grootste wespensoort in Nederland en België

Hoornaars staan ook wel bekend als ‘paardenwespen’. Het gaat hier om de grootste wespensoort die in Nederland en België voorkomt. In ons land vind je de hoornaar vooral in bossen en op zanderige terreinen, maar er worden ook wel nesten in spouwmuren en op zolders aangetroffen. Ze komen niet af op zoete hapjes en drankjes, maar ze jagen wel op insecten. Desalniettemin kun je toch veel overlast door hen ervaren, bijvoorbeeld als er een hoornaarsnest in of rond jouw huis of bedrijf hangt!

Snel weer vrij van wespen?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende wespenbestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
100% seizoensgarantie
Hoge klanttevredenheid 9,0
085 - 051 6888

Hoornaarsnest herkennen

Opgebouwd door schelpen?

Hoe herken je een hoornaarsnest? Het is gelig tot roodbruin van kleur en je kunt er lichte en donkere strepen op zien. Kenmerkend aan hoornaarsnesten is dat ze bedekt worden door schelpvormige houtlagen. In een hoornaarsnest zitten meestal maar 1000 hoornaars. In sommige gevallen zelfs maar 100. Typisch is ook dat hoornaars hun nesten altijd bovengronds bouwen, liefst in holle bomen. Jammer genoeg komen de nesten ook wel in gebouwen voor, waar ze voor de nodige overlast kunnen zorgen.

Een hoornaar herkennen is vrij gemakkelijk: het beestje kenmerkt zich door een roodbruine kop en een reusachtig middenlijf. De hoornaar is de grootste wespenachtige!

Onze wespenbestrijders

Zij staan voor je klaar om jouw huis, tuin of terras vrij van wespen te maken

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Vul je gegevens in en blijf up-to-date!

Wat moet je nooit doen bij hoornaars?

Beste tip: vermijd gewoon contact met het nest

Als je een hornaar of een hoornaarsnest tegenkomt, dan moet je heel voorzichtig zijn. Hun steken zijn namelijk pijnlijker dan die van de gewone wesp of de Duitse wesp! Gelukkig reageren ze wel minder agressief dan hun soortgenoten, omdat ze niet geïnteresseerd zijn in zoet voedsel, maar wel in insecten. Pas hoe dan ook toch op in de volgende situaties:

  1. Je komt te dicht bij het nest.
  2. Je belemmert hun aanvliegroutes.
  3. Je slaat naar ze of je probeert het nest te vernietigen.

Als je een hoornaarsnest in of nabij je woning of bedrijf aantreft, dan moet je met een grote boog om het nest lopen en direct contact opnemen met een wespenbestrijder. Nesten die geen overlast veroorzaken of gevaar opleveren worden overigens niet bestreden, maar dat geldt ook voor de nesten van andere wespensoorten.

Onze werkwijze

Zo gaan wij te werk

1

Overlast door de hoornaar

Je geniet met vrienden, familie of collega’s van een heerlijke barbecue in de tuin. De sproeier staat aan en de kinderen rennen vrolijk door het gras. Je lacht en pakt je glas limonade. Je zet het aan je lippen, maar je ontdekt net op tijd dat er een hoornaar in zit. Je draait je om en je ziet dat er meerdere hoornaars om de tuintafel vliegen. Ze zitten in de sausjes, op het vlees en in alle drankjes. Iedereen moet naar binnen en de dag is verpest! Niet veel later zie je een hoornaar nest wat verderop hangen: het is als een basketbal zo groot. Dit nest moet zo snel mogelijk verdwijnen, want je wilt de rest van de zomer niet in stress en angst doorbrengen. Maar wie moet je dan bellen? Jouw lokale wespenbestrijder natuurlijk.

2

De wespenbestrijder komt langs

Via Wespennest Verwijderen kom jij snel en eenvoudig aan het telefoonnummer van een wespenbestrijder uit je eigen regio. Je toetst je woonplaats of postcode in en zijn nummer verschijnt meteen op het scherm. Het contactformulier invullen voor het maken van een afspraak is ook mogelijk: de wespenbestrijder slaat namelijk geen verzoek over! Hij zal je eerst wat vragen stellen: vliegen de hoornaars binnen of buiten? Heb je last van hoornaars, maar zie je geen nest? Of zie je juist wel een nest? Je legt uit wat het probleem is en jouw wespenbestrijder komt er zo snel mogelijk aan. Heeft het spoed? Bijvoorbeeld als er een wespennest in een school of zorginstelling hangt? Ook dan kun je rekenen op vliegensvlugge service!

3

Hoornaars bestrijden? Eind goed, al goed!

De wespenbestrijder gaat meteen voor je aan de slag. Is het nest van de hoornaar nog niet gevonden? Dan spoort hij deze eerst op. Vindt hij het hoornaar nest, dan behandelt hij deze met een poederspuit. Hierin zit een wit poeder dat het zenuwstelsel van de hoornaar aantast. Het poeder wordt in de opening van het nest gespoten. In- en uitvliegende hoornaars komen ermee in aanraking en sterven niet lang daarna. Het kan twee dagen duren voordat alle beestjes dood zijn, maar dit is mede afhankelijk van de grootte van het nest. Zijn alle hoornaars dood? Dan moet je alle dode exemplaren zo snel mogelijk verwijderen voor hier ander ongedierte op af komt. Verwijder ook meteen het hoornaar nest.

4

Advies van jouw wespenbestrijder

Eindelijk ben je van de hoornaars af en durf je de barbecue weer uit het schuurtje te halen! Vanaf nu wil je een volgende hoornaarplaag zien te voorkomen, maar hoe? Hier kan jouw wespenbestrijder ook alles over vertellen. Controleer bijvoorbeeld in het voorjaar op beginnende nesten, zowel binnenshuis als buitenshuis. Ga je weer barbecueën? Dek dan al het eten en drinken goed af voor je het buiten neerzet. Laat ook geen afval in of om je woning of bedrijf slingeren, anders komen hier in de zomermaanden zowel hoornaars als knaagdieren op af. Wil je meer advies of heb je nog vragen? Dan mag je jouw wespenbestrijder altijd nog eens bellen of mailen. Professioneel werk en deskundig advies gegarandeerd: iedere dag weer!

Wanneer veroorzaken hoornaars overlast?

Voorkom gevaarlijk situaties: kom meteen in actie!

Van alle soorten hoornaars zijn er twee heel erg bekend: de Europese hoornaar en de Aziatische hoornaar. Deze laatste is de meest agressieve soort, maar die komt gelukkig maar zelden voor in ons land. Grote kans dat je eerder de Europese hoornaar tegenkomt en die kan ook voor veel overlast zorgen. Zo kun je een nest tegenkomen in:

  1. Zolders
  2. Spouwmuren
  3. Slaapkamers

Tref je een hoornaarsnest buiten aan? Ze komen vrijwel altijd voor in de zomer. Ze zitten dan vaak in holle bomen, bijvoorbeeld in:

  1. Tuinen
  2. Bossen
  3. (Pret-)parken

Hoornaars kunnen net als andere soorten meerdere keren steken. Wie allergisch is voor wespengif heeft gegarandeerd een probleem, want het gif van de hoornaar kan sneller een allergische reactie opwekken dan het gif van de gewone wesp. Genoeg van de overlast en het dreigende gevaar? Hoornaar bestrijden met het hele nest erbij? Bel of mail dan zo snel mogelijk met jouw lokale wespenbestrijder.

085 - 051 6888
99% beveelt ons aan

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
779 beoordelingen

Mw. jansen-thomkins uit Utrecht

Snelle, vriendelijke en accurate service.

J. de vos uit Vuren

Mijn ervaring is goed, ze zouden eind van de ochtend komen maar stonden er al begin van de ochtend, toppie

Frans van den berg uit Maarssen

Professional illustratie

Neem direct contact op!

Privacy

Je geeft ons toestemming om de door jou ingevulde velden op te slaan, zodat de lokale vakman contact met je op kan nemen. Wij respecteren jouw privacy en zullen deze gegevens nooit met anderen delen.

Deze mensen hadden ook last van hoornaar

Ergens onder de dakrand van ons huis vliegen wespen in en uit. Na de bouwvakvakantie komen ze ons dak vervangen, dus het zou fijn zijn, als de bouwvakkers niet meer in aanraking komen met de hoornaars. Zou u daarom snel langs kunnen komen? Ik hoor graag van u.

3 maanden geleden

Noord-Brabant • Bergen op Zoom •

Ik heb last van een wespennest in de gevel van mijn woning. Vermoedelijk gaat het hierbij om hoornaars. Kunt u hierbij helpen zodat ik me geen druk meer hoef te maken?

3 maanden geleden

Zuid-Holland • Oud-Beijerland •

Omdat we vermoedelijk een wespennest onder de nok van het dak in de spouwmuur hebben zitten willen we graag weten of dit te verwijderen is. Het is een grote soort wesp, een type Hoornaar. Graag horen wij van u.

3 maanden geleden

Gelderland • Montferland •

Ik heb last van hoornaars in de tuin (in klimop). Het lijken iedere dag meer hoornaars te worden. Kan er iemand de hoornaars bestrijden? Alvast bedankt!

3 maanden geleden

Zuid-Holland • Pijnacker-Nootdorp •

Ik zag gister meerdere hoornaars in de tuin vliegen en ben daardoor bang dat er ergens een nest zit. Kan er iemand langs komen om het nest te verdelgen? Ik hoor graag van jullie.

3 maanden geleden

Utrecht • De Ronde Venen •

Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder